Judo is de bekendste sport van Nederland.

Dat judo zo populair is heeft het te danken aan de toegankelijkheid van het judospel.

Judo is een sociale sport, waarbij je moet je rekening houden met elkaar

Judo is er voor jongens en meisjes vanaf 4 jaar.

Het maakt niet uit hoe klein, groot, dik of dun je bent.

Je leert bij judo juist gebruik te maken van je eigen mogelijkheden.

Iedereen kan dus een goede judoka worden.

Met judo krijg je meer zelfvertrouwen,

je wordt sterker en leert een verdedigingssport!

Door trekken, duwen, tillen, worstelen en,het belangrijkste, het valbreken wordt geleerd van elkaar te winnen en zeker leren te verliezen. Doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en een gezonde spiervorming wordt opgebouwd. Elkaar geen pijn doen, maar juist sportief met elkaar omgaan is de basis.
Kortom: Maak kennis met judo en kom tot de ontdekking dat judo een fantastische sport is met vele speelse kanten

De eerste vier lessen zijn € 12,50 om te kijken of je het leuk vind en of het wat voor je is. Een judopak is de eerste maand nog niet nodig.

 

Banden

Aan een judoka kan je precies zien hoever hij of zij gevorderd is. De stevige judojas (judo-gi) wordt dichtgebonden met een judoband (obi).

Op een dag is er een examen, de graduatie, waarop je kan laten zien wat je allemaal hebt geleerd. Van de ene band naar het andere kan soms wel erg lang duren. Daarom zijn er voor de jeugd nog tussen examens, dat zijn er drie per jaar. Bij die gelegenheden kunnen er slippen verdiend worden. Dit zijn kleine stukjes gekleurde band op het uiteinde van de band die je al hebt, om aan te geven dat er weer vooruitgang is geboekt.   Op weg naar die zwarte band kan nog een gele, oranje, groene, blauwe en een bruine band behaald worden  Steeds als er een bepaalde periode voorbij is, kijkt de judoleraar of er vorderingen  gemaakt zijn

 

Wedstrijden

Voor kinderen die verder in deze sport willen komen kan gerekend worden op: speciale wedstrijdtrainingen en begeleiding tijdens de wedstrijden.

Respect en eerbied in de budowereld voor je tegenstanders  is van groot  belang. Zeker in de maatschappij waar we tegenwoordig in leven.

 

Maandag

16.15 – 17.15 uur jeugdjudo
17.15 – 18.15 uur jeugdjudo

 

Dinsdag

16.00 – 17.00 uur jeugdjudo

 

Donderdag

16.15 – 17.00 uur jeudjudo
17.00 – 18.00 uur jeugdjudo
18.00 – 19.00 uur seniorenjudo

 

zaterdag

09.00 – 10.00 uur jeugdjudo

—————————————————————

woensdag

Rotterdam gymzaal basisschool de Triangel- Quakstraat

16.30 – 17.15 uur jeugdjudo 4 t/m 7 jaar
17.15 – 18.00 uur jeugdjudo vanaf 8 jaar

vrijdag

Bavokring

15.15 – 16.00 uur jeugdjudo

Over judo

Jigiro Kano


kano1

Judo is ontwikkeld door Jigoro Kano. Op 28 oktober 1860 werd te Mikage (nabij de havenstad Kobe) meester Jigoro Kano geboren.

Hij was de derde zoon van Jirosaku Mareshiba Kano. Met zijn familie verhuisde hij in 1871 naar Tokio waar hij op zeventienjarige leeftijd filosofie, economie en politieke wetenschappen ging studeren aan de keizerlijke universiteit. Later werd hij leraar aan de school voor edelen (Gakushuin) en bekleedde enkele hoge staatsposten. Jigoro Kano was klein van stuk en woog amper 48 Kg. Om zijn lichaam te sterken beoefende hij verschillende sporten zoals roeien, gymnastiek en honkbal. Deze sporten uit de Westerse cultuur genoten toen veelbelangstelling van studenten en professoren. Omdat Kano veel fysieke kracht te kort kwam werd hij vaak verslagen. Jigoro ging op zoek naar een middel om zijn lichaam te sterken. Hij had horen zeggen dat door het gebruik van Jiu Jitsu het voor een zwakkere het mogelijk was een sterkere te overwinnen. Een oude Jiu Jitsu meester en vriend van de familie (Teinosuke Yagi) bracht Jigoro in contact met het Jiu Jitsu. Zo kwam Jigoro Kano terecht bij Hachinosuke Fukuda van de Tenshin Sin’yo Ryu te Tokio. Om uit te leggen hoe een techniek werkte had meester Fukuda zijn eigen methode: Hij gaf niet veel uitleg maar wierp zijn leerlingen gewoon. Het gevolg hiervan was dat Jigoro steeds onder de pleisters zat, wat hem op de universiteit de bijnaam gaf van bansoku, de pleister.

budosport_1ste_school

In 1879 overleed Fukuda en Kano erfde zijn densho’s, de geheime schriften waarin alle technieken van de meesterK werden opgeschreven. Daarop ging Kano in de leer bij een andere meester van de Tenshin Sin’yo Ryu, sensei Iso. Deze stierf echter na zeer korte tijd zodat Kano opnieuw op zoek moest naar een andere leermeester.Kano was echter zeer leergierig en in winkeltjes van tweedehands boeken kocht hij vaak nog andere densho’s voor belachelijk lage prijzen. Al zoekende kwam hij in contact met meester Tsunetoshi Ikubo van de Kito Ryu. Deze meester onderwees Kano iets wat hij nog nooit had gezien:
het gevecht in een wapenuitrusting. Meester Ikubo ging Kano steeds meer zien als een vriend en nog gedurende zijn leven schonk hij hem alle manuscripten van de Kito Ryu. Uit respect voor deze meester nam Kano later het klassieke Koshiki no kata in zijn geheel over. Verder vervolmaakte Jigoro Kano zich door een studie van de geschriften van andere Jiu Jitsu scholen en door het bestuderen van buitenlandse werken over lichamelijke opvoeding. Vervolgens ging Kano les geven in Jiu Jitsu en in Ken Jitsu aan het instituut voor opvoeding van het ministerie. Hij gebruikte alle kennis die hij had opgedaan in de Tenshin Sin’yo Ryu, de Shibukawa Ryu, de Toda Ryu, de Sekiguchi Ryu en de Kito Ryu. In 1880 veranderde hij voor het eerste de naam van Kano Jiu jiutsu in judo. Hij bouwde zijn eigen systeem op en zorgde ervoor dat veel aandacht werd besteed aan het geestelijke aspect.

In 1882 opende meester Jigoro Kano, op 21 jarige leeftijd zijn eigen school onder de naam van Kodokan Judo (school tot het onderricht van de zachte weg).Hij startte in een kleine ruimte in de Eishoji tempel met vier leerlingen en twaalf rijststro matten (tatami’s). Deze kleine boeddhistische tempel staat er nog steeds. Er vlak buiten staat een gedenksteen waarop staat dat op deze plaats de eerste dojo gevestigd was. Gedurende deze periode lagen de trainingen niet vast: als Kano ‘s avonds thuis kwam van het instituut waar hij les gaf, begon hij te studeren. Hij gaf training wanneer het hem uitkwam. Op zondag waren er trainingen die soms tot 12 uur ‘s nachts doorgingen. Tsunetoshi Ikubo kwam regelmatig om enkele malen per week les te geven. Ikubo had een zeer goede techniek en vond vaak zwakke plekken in Kano’s verdediging, toch kon Kano hem steeds vaker werpen met zijn specialiteit: Harai goshi en Uki goshi. Met opzet had Jigoro Kano “Jitsu” niet gebruikt maar “Do”, zo onderwees hij geen Jiu Jitsu maar Judo (Jiu of Ju is het principe, Jitsu is de kunst en Do is de weg).

kano20